AWM - Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski

Twój koszyk

Karnawałowe wypieki

Czym jest karnawał? W tradycji rzymskokatolickiej to czas liczony od święta Trzech Króli do Popielca (środy popielcowej), kiedy to zaczyna się Wielki Post. W Polsce nazywany jest także Zapustem. Ale czy tak naprawdę obchodzimy jeszcze karnawał? Czy tradycja zabaw, balów maskowych, kuligów i ulicznych pochodów jest nadal żywa? Jakkolwiek by było, na pewno celebrujemy ten czas wesołości w kuchni i nawet jeśli ktoś na co dzień nie zajada się pączkami, to w tłusty czwartek z pewnością robi wyjątek. A my polecamy inny karnawałowy przysmak - faworki - według przepisu dr Jadwigi Górnickiej.


Składniki

½ kg mąki

8 żółtek

2 łyżki spirytusu

100 g masła

8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

olej do smażenia

szczypta soli

cukier puder

 

Przygotowanie

1.  Mąkę  przesiać  przez  sito.  Dodać chłodne masło i posiekać. Następnie  dodać  żółtka, sól,  śmietanę i spirytus.

2.  Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Przy wyrabianiu można wykonywać  takie  ruchy, jakby  się  „biło” ciasto, wyrabiać dość długo. Ciasto musi być sprężyste i łatwo odstawać od ręki. Wyrobione wstawić na godzinę do lodówki.

3.  Ciasto  cienko  rozwałkować  i  pokroić na krótkie, wąskie paski (około 3 cm szerokości i 12 cm długości).  Naciąć  każdy  pasek  wzdłuż przez  środek.  Przez  otwór  przewlec jeden koniec i przeciągnąć.

4.  Mocno  rozgrzać  oliwę.  Faworki układać  na  rozgrzanym  tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.

5.  Ułożyć  na  papierowej  serwetce, aby osączyły się z tłuszczu. Zimne przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

WIĘCEJ PRZEPISÓW DR JADWIGI GÓRNICKIEJ ZNAJDĄ PAŃSTWO W KSIĄŻCE:

Jak jeść zdrowo! Zasady dobrego odżywiania